Vijf redenen om als accountant tijdig met de PB-aangifte te starten

Vroeg begonnen is half gewonnen wanneer het op een vlotte PB-aangifte aankomt. We geven je precies vijf redenen waarom je best zo vroeg mogelijk start met de voorbereiding.

Savannah De TaeyeBothive | Savannah De Taeye

Savannah De Taeye

3 minuten leestijd
Bothive | Vijf redenen om als accountant tijdig met de PB-aangifte te starten

Accountants in de sector associëren de PB-periode doorgaans met chaos, stress en overuren. Er lijkt tijdens die periode een nakend tekort aan handen om een overvloed aan werk op te vangen. Het algemeen personeelstekort in de accountancysector strooit daarbovenop extra zout op de wonde.

Hoe kom je de PB-periode dan wel vlot door? Simpel: begin zo vroeg mogelijk met de voorbereiding van de aangifte. Onder het credo ‘vroeg begonnen, is half gewonnen’, geven we je graag 5 redenen waarom je deze gouden regel best toepast:

1. Je voorkomt dat de ondernemer zelf al documenten aanlevert.

Rond eind maart krijgen ondernemers al heel wat attesten binnen. Wanneer ze op dat moment nog niets over de aangifte van je vernomen hebben, sturen ze de documenten vaak al via een zelfgekozen kanaal op hun eigen manier door. Dat zorgt ervoor dat je op verschillende plaatsen over verschillende documenten beschikt en je het overzicht dreigt te verliezen.

2. Je vermijdt gegevensverzameling tijdens de zomervakantie.

Hoe vroeger je start met het opvragen van gegevens, hoe sneller je alle vereiste gegevens verzameld hebt. Op die manier voorkom je dat je nog gegevens moet opvragen tijdens de vakantieperiode in de zomer. Veel ondernemers nemen in die periode vakantie en zijn dus niet beschikbaar. Daarnaast gaan veel accountants er in die periode zelf vaak ook even tussenuit. Het is dus aangeraden om voor de zomervakantie alle gegevens te verzamelen, zodat je er na de vakantieperiode mee aan de slag kan.

3. Je geeft jezelf de tijd om je klant meer herinneringen te sturen.

Ervaring heeft je ongetwijfeld al geleerd dat je sneller alle gegevens en documenten kan verzamelen wanneer je meerdere herinneringen kan uitsturen. Hoe vroeger je start met gegevensverzameling, hoe meer herinneringen je kan uitsturen en hoe groter de kans dat je voor de deadline over alle gegevens beschikt.

4. Je vermijdt storingen op Tax-on-web.

Storingen bij Tax-on-web kan je missen als kiespijn wanneer je nog heel wat aangiftes net voor de deadline moet indienen. Begin daarom vroeg genoeg met de voorbereiding, zodat je alle gegevens vroeger dan gewoonlijk al verzameld hebt. Op die manier kan je vroeger dan doorgaans gebruik maken van Tax-on-web en vermijd je hinder door overbelasting in de piekweken net voor de deadline.

5. De personenbelasting van particulieren moet dit jaar in juli al worden aangegeven.

Sinds dit jaar moet de aangifte voor niet-zelfstandigen op 15 juli al in orde worden gebracht. Je hebt er dus alle baat bij om vroeg te beginnen zodat je voor deze deadline al over alle gegevens beschikt die je nodig hebt om de aangifte correct te kunnen indienen.

Bothive | Vraag je je af wat er naast een tijdige voorbereiding nog nodig is om je aangifte zo optimaal en efficiënt mogelijk te organiseren?

Vraag je je af wat er naast een tijdige voorbereiding nog nodig is om je aangifte zo optimaal en efficiënt mogelijk te organiseren?

Bekijk hoe onze tool je in 6 stappen helpt met automatische gegevensverzameling, automatische reminders en datacentralisatie.

PB-vragenlijst bekijken

Klaar voor een nieuw PB-seizoen? Met deze 5 tips verzeker je je kantoor van een vlotte aangifte

Benieuwd naar wat er naast vroeg starten nog cruciaal is voor een optimaal PB-seizoen? Met deze vijf tips walsen jij en je kantoor voortaan vlot door de aangifte.

Blogbericht lezen
Bothive | Klaar voor een nieuw PB-seizoen? Met deze 5 tips verzeker je je kantoor van een vlotte aangifte

Onze website gebruikt cookies om je gebruikservaring te verbeteren. 🍪Lees meer